EGYSZERŰEN REFORMÁTUS

Adónk egy százalékával együtt segíthetünk.

Több, mint kezelés

A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza neurológiai osztályán hosszú időszakokat töltenek a betegek, ezért az ott dolgozó orvosok minden lehetséges módon segítik fejlődésüket. Az orvos-beteg kapcsolatról, az együtt töltött időről és a feladatokról Bodó Tímea gyerekneurológussal beszélgettünk.

Milyen típusú betegségeket kezelnek az osztályon?

Ez egy olyan neurológiai osztály, ahol epilepszia centrum is van. Legtöbb gyerekünk az osztályon epilepsziás, akik az ország minden részéről érkeznek, de emellett más neurológiai betegségekkel is foglalkozunk: vannak izombetegeink és fejfájósaink is. Általában tervezett felvételre jönnek, de érkeznek akut betegek is. Sok gyerekkori epilepszia jóindulatú, amit ki lehet nőni, de van, amikor csak tünetmentesíteni lehet.

A Bethesda Gyermekkórház neurológiai osztálya 27 ágyas, így a szülőknek is tudnak helyet biztosítani, hogy ezzel is könnyítsék a betegek helyzetét. Általában 15-18 gyermeket kezelnek egyszerre; vannak, akik heteket is az intézményben töltenek.

Hogy néz ki egy nap a neurológiai osztályon?

Az osztályunk hangulata családias, a kialakítása is más, mint egy átlagos osztályé. Van például egy játszószobánk, ahol önkéntes segítők vagy nővérek foglalkoztatják a gyerekeket. Kórházhoz képest szabadabbak a betegeink napjai: reggelente van általános vizit, de napközben kimehetnek, játszhatnak, sétálhatnak. Nincs szigorú napirendünk, úgy tapasztaljuk, ez jót tesz az állapotuknak. Az Önkéntes Diakóniai Év kezdeményezés keretében is jönnek hozzánk önkéntesek, akik kézműves-foglalkozásokat szerveznek a bent levőknek, játszanak, festenek vagy kimennek velük az udvarra. Minden héten jön egy hölgy kézműves és zeneterápiás foglalkozást tartani, illetve el szoktak hozzánk látogatni a bohócdoktorok.

Ön miért ezt a hivatást választotta?

A gyerekneurológia egy izgalmas ága az orvostudománynak és a gyerekgyógyászatnak, mert az emberi agyról és az idegrendszerről alkotott képünk folyamatosan fejlődik. Az ezzel kapcsolatos tudomány is izgalmas, különösen mert egyelőre csak kis szeletét ismerjük: még rengeteget kell gondolkodni, kutatni, olvasni és összefüggéseket keresni. Másrészt itt olyan krónikus betegeink vannak, akikkel sokkal szorosabb a kapcsolatunk, mint ami más osztályokon jellemző. Ezeknek a gyerekeknek ténylegesen minden gondját és baját ismerjük, hozzám pedig ez a fajta gyógyítás áll közel.

Mit jelent a gyakorlatban ez a fajta gyógyítás?

Olyan elődeink vannak, akiktől megtanulhattuk, hogy kommunikáljunk azokkal a családokkal, ahol komoly betegség van. Megtanultuk vezetni a családokat, hogy örüljenek a pici dolgoknak és pozitívan álljanak a változásokhoz, mert enélkül nem megy. Nimródnak például csecsemőkori epilepsziája van, bonyolultabb eset, mert a figyelme és mozgása nem jól fejlődik. Vannak olyan helyzetek, amikor azt kell elfogadtatnunk, hogy nem látjuk a kezelés végét. Emiatt sokat kell beszélgetnünk a szülőkkel. Általában azt tapasztalom, a neurológia olyan része az orvostudománynak, ahol mindig sok időt kell adnunk a beszélgetésre és megértésre. Fontos megértetnünk velük, hogy két beszélgetés között néha látszólag nem történik semmi, de mi ilyenkor kezdünk kutatni, ilyenkor kezdődik a munkánk.

Miben látszik, hogy szorosabb a kapcsolata a betegeivel, mint más orvosoknak?

A kezdetektől sokat beszélgetek a szülőkkel, már az első alkalommal igyekszem válaszolni a felmerülő kérdésekre. Erre jó helyszín a játszószobánk, mert egyből látjuk mozgás közben a gyerekeket, láthatjuk, hogy játszanak, hogy állnak fel vagy melyik kezüket használják, ebből már neurológiai státusz (a beteg aktuális idegrendszeri állapota) is leírható. A közösségi tereknek köszönhetően együtt vagyunk a családokkal, mindenki ismeri a nővéreket, a nővérek pedig mindent tudnak a gyerekekről. Előbb utóbb a családok is össze szoktak barátkozni, tartják egymással a kapcsolatot, mi ebből a szempontból is különleges osztály vagyunk.

Mi teszi még különlegessé az osztályt?

Intézményünkben Neuwirth Magda egykori főorvosasszony vette a szárnyai alá először az epilepsziás gyermekeket, egészen felnőtt korukig kísérte őket. Azt is ő találta ki, hogy az osztály dolgozói szervezzenek táborokat a családoknak. Mellette „nőtt fel” főnővérünk és a lelkészünk is, amikor pedig már nem lehetett velünk, az ő segítségükkel lassan átvettük a feladatait. Kollégáimmal együtt elválltunk egy-egy tábort, amikből mi is sokat tanulunk. A főnővérünknek és a lelkészünknek is köszönhetően a hétköznapi feladatainkon túl a mai napig meg tudjuk szervezni ezeket a táborokat – akár itt helyben, akár messzebb. Elviszünk családokat például Bakonyszűcsre, ahol jobban megismerhetjük egymást, a résztvevők itt könnyebben tudnak beszélni a hétköznapi gondokról – egymással és velem is, más légkörben, más körülmények között. Ez egy különleges lehetőség, hogy még jobban megismerjük a betegeinket és nem utolsó sorban van olyan család, ahol a gyerekeknek ez az egyedüli táborozási lehetőségük.

Ön miért tartja fontosnak ezeket a táborokat?

Fontos számomra, hogy a Bethesdának, egyházi kórházként, nagyon emberközpontú a szemlélete. A betegeinket 18 éves korukig kezelhetjük, de nehezen engedjük el a kezüket. Ameddig a jogszabály engedi, foglalkozunk velük, ehhez pedig hozzátartoznak a táborok is. Minden téren komoly hangsúlyt fektetünk az emberi kapcsolatokra és az orvos-beteg kapcsolatra is. Én ebben érzem azt, hogy nem csak kezeljük a gyerekeket, hanem valami többet is adunk nekik.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Hirling Bálint, Pályi Zsófia, Vargosz

Szeretne segíteni másoknak, de nem tudja, mit adhatna? A mosolyát. A figyelmét. Az ölelését. A tudását. Az idejét. A szavait. A szeretetét. A munkáját... vagy épp adója egy százalékát. Kérjük, támogassa Ön is a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatát! 0066 Több, mint egy szám! A Bethesda Kórház Alapítvány adószáma: 180 425 39-1-42

Miért jó adakozni?

Történetek, interjúk, hírek

Református egy százalék

Elolvasom

Ajánlja fel 1%-át!

Elolvasom

Az adakozás bibliai értelme – II. rész

Elolvasom

Az adakozás bibliai értelme – I. rész

Elolvasom