EGYSZERŰEN REFORMÁTUS

Adónk egy százalékával együtt segíthetünk.

Tanulni egymástól

A Debrecenben működő Immánuel Otthon immár huszonhat éve foglalkozik fogyatékos gyermekek nevelésével. Az intézmény munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy tanulóikat felkészítsék a „nagybetűs életre”.

A Nagytemplomi Református Egyházközség 1991-ben hozta létre az Immánuel Otthont, mely megalakulásakor Debrecenben az egyetlen nappali ellátást biztosító intézmény volt halmozottan sérült gyermekek és fiatalok számára.

A Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés - Oktatást Végző Iskolája a debreceni Nagytemplomi Református Egyházközség fenntartásában működő többcélú közös igazgatású köznevelési intézmény. Az intézményben a nevelés- oktatás az állami fenntartású fejlesztő nevelés-oktatást végző iskolák követelményeire, a célcsoportra vonatkozó oktatási irányelvre figyelemmel, valamint a Magyarországi Református Egyház által megfogalmazott hitelvek és szellemiség jegyében folyik. 

„Az az általános tapasztalatunk, hogy a fogyatékos emberek nincsenek benne valódi döntési helyzetekben – fogalmazott Győri Zsófia, az Immánuel Otthon és Iskola intézményvezetője. – A legtöbb esetben szüleik döntenek helyettük, nincsenekek olyan egészséges választási helyzetek elé állítva, melyekkel mi nap, mint nap szembesülünk” Emiatt az intézményben nagyon fontosnak tartják, hogy minden gyermek hozzon döntést a maga életére nézve és legyenek alternatívái. Tananyagokat is fejlesztettek, melyek segítségével be lehet építeni az oktatásba ezeket a módszereket.

Az Otthon munkatársi csapata nyitott és figyelmes a gyermekek igényeivel szemben, folyamatosan azon munkálkodnak, hogy a társadalom többi tagja is partner legyen ezen a téren. Dolgozóinak legfontosabb célja, hogy fejlődést, tanulási lehetőséget és érzelmi biztonságot nyújtsanak fogyatékos  tanulóiknak.

„Általában egy stigma mentén látjuk a fogyatékkal élő embereket és onnantól csak ez határozza meg őket. Pedig túllátva ezen könnyen észrevehető, hogy fontos szerepük van az életben – ahogy mindenki másnak is” – tette hozzá Győri Zsófia.

Ezért tartják fontos a Pötyi és Pille című zenés mesejátékot, melyben együtt szerepelnek fogyatékos és egészséges gyermekek is. A darabot az intézmény fennállásának 25. évfordulóján mutatták be először. Emellett az Otthon munkatársai kiemelt feladatuknak tekintik tágabb és szűkebb környezetük érzékenyítését is. Nagyon fontosnak tartják, hogy a hívő közösség számára se legyenek annyira különlegesek a fogyatékkal élők. „A Debreceni Református Nagytemplomba is rendszeres ellátogatunk, a fogyatékos emberek világnapján, december 2-án mindig részt veszünk a liturgiában is, azonban sajnos nem mindig pozitív a fogadtatás. Volt, hogy kérték: ne vigyük oda ezeket a gyerekeket, mert nem bírják látni” – foglalta össze Győri Zsófia a tapasztalatokat, melyek miatt még fontosabbnak tartja a társadalom érzékenyítését.

Ennek pozitív eredményeiről is beszámolt: ebben az éveben az Otthon 12 tanulója konfirmál majd egészséges társaival együtt a Nagytemplomban. „A vizsga itt lesz nálunk, a fogadalomtétel pedig közösen a templomban.”

Az intézményben dolgozók már hozzászoktak az évek során, hogy különböző helyeken eltérő módon fogadják a fogyatékkal élőket, mégis az az általános tapasztalat, hogy lassan van esély megtanulni a valódi közösségi létet. Ezt a változást segíti, hogy a gyerekkel ellátogatnak rendezvényekre és fesztiválokra is. „Van egy kórusunk például, őket is magunkkal szoktuk vinni. A tagok nagy része halmozottan sérült, de csörgőkkel, hangokkal mutatják be, mit jelent számukra a zene. Ilyenkor mindig rádöbbenünk, hogy Isten a legnagyobb karnagyunk” – hangsúlyozta az intézményvezető. Mint mondta, sokszor nem tudnak mit kezdeni a kórussal, megdöbbennek rajta, de szükség van az ilyen találkozásokra, amiből mindenki tanulhat és tapasztalhat. Természetesen fontos a hangzás is, amiben segítenek a kórusba bevont profi zenészek, zenei tagozatos többségi iskolások, hogy a fogyatékos emberekről kialakult kép ne a sajnálkozásról szóljon, hanem minőséget, értéket mutathassanak fel.

„Abban hiszek, hogy a gyerekek fogékonyabbak. A felnőttek sokszor inkább elfordítják a fejüket, de nem rosszindulatból, hanem mert nem tudnak, mit kezdeni ezekkel a helyzetekkel, senki nem tanította meg nekik, mit tegyenek – zárta gondolatait Győri Zsófia. – Ezért kell az érzékenyítést már gyermekkorban elkezdeni, így lassan valóban természetessé válhat fogyatékos emberek és a többségi társadalomhoz tartozók együttélése.”

Szeretne segíteni másoknak, de nem tudja, mit adhatna? A mosolyát. A figyelmét. Az ölelését. A tudását. Az idejét. A szavait. A szeretetét. A munkáját... vagy épp adója egy százalékát. Kérjük, támogassa Ön is a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatát! 0066 Több, mint egy szám! 
Az Immánuel Alapítvány adószáma: 19123350-1-09

Farkas Zsuzsanna, fotó: Vargosz

Miért jó adakozni?

Történetek, interjúk, hírek

Református egy százalék

Elolvasom

Ajánlja fel 1%-át!

Elolvasom

Az adakozás bibliai értelme – II. rész

Elolvasom

Az adakozás bibliai értelme – I. rész

Elolvasom